Ego en de vorming vanuit je opvoeding en jeugd (VIDEO)

In deze video vertel ik over de vorming van je persoonlijkheid (ego) in je jonge jaren. In je jeugd heb je te maken gehad met je ouders en/of opvoeders en die hebben een set van normen en waarden meegekregen van hun ouders, en die natuurlijk weer van hun ouders. En van de maatschappij.

Bekijk hier de toelichting van Bark op de video.

Als kind wil je verzorgd worden, je natje en je droogje hebben, en daarvoor ben je volledig afhankelijk van je ouders. Als kind heb je geen kracht en macht, en daarmee kun je als kind nooit voldoende power neerzetten om volledig je eigen gevoel te volgen. En dus ga je compenseren. Je gaat dingen doen om leuk gevonden te worden, en je natje en droogje daarmee onbewust probeert te krijgen.

Zelfonderzoek is erop gericht om je bewust te worden van deze ‘niet-eigen’ normen en waarden, waar je min of meer aan mee hebt gedaan omwille van de behoeftes die je hebt gehad als kind. Om vervolgens de patronen die gebaseerd zijn op die vormingen te veranderen in ervaringen die meer bij je passen.

Op dit moment ben jij de enige die kan bepalen wat goed is voor jou of niet. En Zelfonderzoek kan je hierbij helpen. Het opgeven van alle angsten in jezelf en je ‘eigen waarheid’ durven volgen is heavy shit. En alle weerstand die je krijgt en ervaart wijst je op één ding: dat jij nog niet jezelf aan het verwezenlijken bent, dat jij nog niet helemaal leeft volgens je ‘eigen waarheid’.

Ik sluit af met een oefening die je kan helpen om het ‘eeuwige geratel in je hoofd’ even te verstillen.

Vriendelijke groet,
Johan | Onbestempeld

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Schrijf je in en ontvang gratis het eBoek: 'Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?'

6 Heldere Inzichten om snel zelf mee aan de slag te gaan.

Het eboek bevat een inleiding, leeswijzer en zes korte hoofdstukken met handvaten voor bewustwording.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een prachtige illustratie van de kunstenares Kitty van Dijk.

Welkom op de Spirituele Overgave maillijst!