Onthechting, wat is het?

Onthechting|Spirituele Overgave.nl

In dit korte artikel wordt het systeem van onthechting beschreven en hoe zelfonderzoek je daarbij kan helpen.

“Onthechting leidt tot onmiddellijke vrede” – Lao Tze

 

Onthechting, wat is het?

Eerst maar even wat onthechting niet is. Er bestaat namelijk een hardnekkig misverstand over spirituele verlichting en dus over onthechting. Onthechting leidt niet tot een staat waarin je boven alles staat, het liefst zweverig zittend op een berg in constante meditatie en niks meer hoeven te doen, niks meer willen doen, niet meer deelnemen aan het leven zelf.

Wat is het dan wel? Onthechting impliceert dat er hechting is aan iets. Waar ben je dan aan vastgehecht wat onthecht moet worden? Waar zit je aan vast? En waarom moet je daar los van komen?

Niks moet.

En dat is de kern van onthechting: niks moet. Dus alles wat moet daar zit je aan vast, ben je aan ‘gehecht’.

Onthechting is het moeten loslaten.

Je moet werken, je moet lief zijn, je moet leuk doen, je moet geliefd zijn, je moet je familie bezoeken, je moet vrienden te woord staan, je moet naar school, je moet leren om iets te bereiken, je moet twee keer per jaar op vakantie, je moet je netjes gedragen, je moet gezond leven, je moet…. enz. enz.

En al die dingen die je moet zijn geen enkel probleem op het moment dat het uit je volgt om die dingen te doen. Maar wanneer er een situatie is waarin je tegen jezelf zegt: “O, nou moet ik dit doen maar ik heb er eigenlijk geen zin in, maar ik doe het wel want het moet.” Dan is er een conflict.

Dan is er kennelijk een hechting aan iets wat belangrijker is dan wat uit jou komt.

Onthechting is (jezelf) toestaan om te doen wat ‘uit jou komt’.

Wat uit jou komt is dat je geen zin hebt, en toch doe je het omdat het moet. Dan sta je eigenlijk het leven dat jij bent in de weg. Door normen en waarden die je aangeleerd hebt van anderen. Onthechting wil dan ook zeggen dat je onthecht van die normen en waarden. En dat je het leven wat uit jou komt volledig durft toe te laten.

En ik noem het durven toe te laten, want wat houdt onthechting tegen?

Angst.

Angst dat als je niet voldoet aan de dingen die “moeten”, dat er dan iets mis gaat, dat er dan tekort zal ontstaan voor jou. Dat je niet meer geliefd bent, dat mensen boos op je worden, je geen geld meer hebt, dat je niet meer kunt leven.

Dus de enorme paradox van onthechting is dat om te leven je de angst dat je niet meer kan leven dient los te laten.

Onthechting door Zelfonderzoek

Zelfonderzoek leidt tot inzicht in waar je aan gehecht bent. Dat is een proces dat niet zo maar klaar is. Bedenk maar eens dat je hechtingen er in vele en vele jaren zijn ingepeperd en dan ook nog voornamelijk in een periode dat je volledig afhankelijk was, namelijk je periode als kind.

In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we kijken naar hoe je je hechtingen kunt ‘ont-dekken’ en hoe je deze hechtingen vervolgens kunt loslaten. De cursus wordt gehouden op diverse lokaties door het land. Ga direct naar de Agenda of klik op de button voor meer informatie:

 

Nondualiteit |Spirituele overgave.nl

2 reacties op “Onthechting, wat is het?

  • Aanhechting en onthechting zijn denkbeelden, ideeën van het verstand. Zij zijn dualistisch van aard, oftewel, zij bepalen elkaar wederzijds en sluiten elkaar tegelijkertijd ook uit. Je kunt ze dus tegen elkaar wegstrepen. Het lastige conflict of de strikte scheiding tussen hen bestaat alleen in onze fantasie, net zoals dat bij licht en duisternis, winst en verlies, ik en mijn omgeving, goed en fout, verdriet en blijdschap het geval is. 🙂

  • Als beide er mogen zijn en je er van kunt genieten zullen ze oplossen en terugkeren op je pad om jou te leren wie je bent en hoe kostbaar dat is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Schrijf je in en ontvang gratis het eBoek: 'Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?'

6 Heldere Inzichten om snel zelf mee aan de slag te gaan.

Het eboek bevat een inleiding, leeswijzer en zes korte hoofdstukken met handvaten voor bewustwording.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een prachtige illustratie van de kunstenares Kitty van Dijk.

Welkom op de Spirituele Overgave maillijst!

Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen, video's en activiteiten?

Deel dit met een vriend :-)