Spiritueel Ontwaken: Eindelijk beginnen!

Spiritueel Ontwaken | Spirituele Overgave.nl

Over de aard van spiritueel ontwaken, oftewel (eindelijk) beginnen op je Pad: “Er is niets buiten jou dat (nog) bepaalt wat je doet.”

Wat is de aard van Spiritueel Ontwaken? Ik noem het spiritueel ontwaken op je Pad. De term ‘Het Pad’ gebruik ik om onderscheid te maken met ‘de weg’. Met de weg bedoel ik de staat waarin stress, spanning, depressie, bore-out, burn-out, etc. heerst, ook wel de droomstaat of egostaat genoemd.

En op de weg zijn de enige oplossingen voor die vormen van lijden door die egostaat bedachte halfbakken middelen. Met als enig doel om je zo snel mogelijk weer in het patroon van die weg te ‘vangen’: zodat je vroeg of laat weer bij dezelfde of andere aandoeningen, en dus lijden, terechtkomt.

De weg is een eindeloze cirkel die je maar op éen manier kunt doorbreken: door er af te stappen en op je eigen pad verder te gaan. Door te ontwaken uit de droomstaat die we egostaat noemen. Door te zien dat wat echt en waar lijkt, en normaal en logisch, en waar ‘zo doet toch iedereen?’-conformisme de leidraad is, een nachtmerrie is waaruit je kunt ontwaken.

Maar waarom zou je dat doen? Omdat de egostaat met de daarin gestelde kaders van plichten, voorschriften, kinderachtige taboes, normen, ‘waarden’, gemiddelde wansmaak en op geld, aanzien en macht gerichte ‘achterlijkheid’ niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft met Leven, het Leven dat JIJ bent? Omdat je leven bedoeld is om te doen wat UIT JOU KOMT in plaats van te blijven volgen wat anderen je voorschrijven?

Dat is natuurlijk aan jou.

Spiritueel ontwaken… en wat dan?

Wanneer je spiritueel ontwaakt uit de egostaat heb je het besluit genomen om niets meer als waar aan te nemen wat de droomstaat van de egostaat je voorschotelt of wilt laten geloven. Wanneer je aldus ‘op je pad zit’ is er nog slechts één iemand die bepaald wat ‘waar’ voor je is in enig moment, en dat ben jij.

Niemand kan je dan nog vertellen wat jij moet denken of wat je moet doen. Hoewel je er nog af en toe zal intrappen, besef je telkens vrij snel of je je eigen ‘waarheid’ hebt gevolgd. Je doet continu zelfonderzoek, zowel naar je ‘wie ben ik’ als je ‘wat ben ik’ waarheid.

Je bepaald je eigen focus, gericht op zelfonderzoek naar onbeperkt en spanningsvrij bewegen in je wereld. Alle (beperkende) gedachten die anders ‘zeggen’ worden onder de loep genomen en heroverwogen vanuit die focus op absolute en autonome bewegingsvrijheid.

Je staat open voor alle ‘fouten’ die je daarin maakt, maar alleen voor jezelf. Je corrigeert je zo snel mogelijk nadat je beseft dat je uit angst hebt gehandeld in plaats van uit liefde voor jezelf en je pad.

Je luistert naar iedereen en je bepaalt welke ideeën je meeneemt in je onderzoek. Je zoekt je eigen vertrouwensperso(o)n(en) en bepaalt elke keer wat je wel en wat je niet meeneemt in je zelfonderzoek.

Je bent alert op alles wat gebeurt en je bent je ervan bewust dat alles een boodschap is voor jou.

Je leeft je waarheid van het moment, ondanks dat je zenuwen af en toe door je lijf gieren. Je laat je er niet meer door tegenhouden. Misschien nog één of twee keer, maar de derde keer doe je wat je voelt dat je moet doen, ook al ga je door de grond.

Je staat open voor alle schaduwkanten die het wezen dat je bent je voorschotelt. Je sluit niets meer uit. Je erkent dat je ‘wie ben ik’ ook een dier is met oerinstincten. Je ziet dat angsten in de vorm van gedachtes (van anderen aangeleerd) je proberen tegen te houden om al die kanten van je wezen te onderzoeken.

De paradox van spiritueel ontwaken: verlichting

Ontwaken impliceert dat er een droom is waaruit je ontwaakt. En die droomstaat is op het begin van je pad: de egostaat. Maar als je uiteindelijk na een paar jaar van zelfonderzoek merkt dat je geen vragen meer hebt over wie of wat je bent, als je bij het uiteindelijke staat van ‘verlichting’ komt, besef je ten diepste in je hele wezen en zijn, dat het daadwerkelijk een droom is waarin de ervaring plaatsvindt.

Je beseft dat je ‘simpele hersentjes’ het mogelijk maken dat er constante onbevatte verbazing is.

Je beseft dat ‘onwetendheid’ het mogelijk maakt dat er prachtige ‘wonderen’ gebeuren en het ooit mogelijk maakte dat je ‘in lijden kon zitten’ alsof het echt was.

Je beseft het ten volle: ervaren is zo ongekend mooi! En dat mooie is onbeperkt mogelijk in de droom die jij droomt.

Spiritueel ontwaken voor jou

Voordat jij op je Pad komt, voordat jij spiritueel ontwaakt moet er nog heel wat gebeuren. De klauwen en tentakels van de egostaat hebben je nog enorm in hun greep. Ook al denk je misschien stiekem van niet: ga maar eens na wat je ‘volgt’ of doet dat je ‘waar’ maakt, dat je beschouwt alsof het echt is en waar je dus nog rekening mee houdt. (Relatie, werk, familie, geld, maatschappelijke normen en waarden, rechtstaat, terrorisme, etc.)

Het is uiteraard precies goed dat je dat allemaal ervaart alsof het ‘echt’ is en het mag er ook gewoon zijn, maar dat jij daar nog iets aan gelegen laat en niet je eigen waarheid laat prevaleren, is niet het pad. Het pad vergt namelijk spiritueel ontwaken.

Als je genoeg hebt van de ‘lijdensechtheid’ van de droom-/egostaat volg dan de cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk om handvaten, middelen en meer dan voldoende, in je eigen ‘bestaan’ toepasbare aanknopingspunten te krijgen om eindelijk spiritueel te ontwaken en op je eigen, en alleen nog maar jouw eigen, pad te komen.

Meer Info|Spirituele overgave.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Schrijf je in en ontvang gratis het eBoek: 'Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?'

6 Heldere Inzichten om snel zelf mee aan de slag te gaan.

Het eboek bevat een inleiding, leeswijzer en zes korte hoofdstukken met handvaten voor bewustwording.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een prachtige illustratie van de kunstenares Kitty van Dijk.

Welkom op de Spirituele Overgave maillijst!