Non-dualiteit of non-dualisme, wat is dat?

nondualiteit | spiritueleovergave.nl

Non-dualiteit en non-dualisme wijzen naar een bewustzijn dat alles wat ervaren wordt in een dualiteit plaatsvindt, maar dat die dualiteit een illusie is.

Non-dualiteit en non-dualisme versus dualiteit

Zonder dualiteit kun je niet ervaren: weten en niet-weten, goed en kwaad, mooi en lelijk, koud en warm, jij en de ander. Elk van de twee componenten kan niet ervaren worden als de andere component niet zou bestaan. Non-dualiteit en non-dualisme wijzen naar de cirkel die om elk van deze twee paren staat. Denk aan het yin en yang symbool: het derde element wat er omheen zit is een cirkel, Eén Ding waarin beide verschijnen. En naar dat Ene Ding wijzen de begrippen Non-dualiteit en non-dualisme. (Zie ook het hoofdthema van Onbestempeld: Er is maar Een Ding en de rest is een illusie.)

Non-dualiteit en non-dualisme wijzen naar ‘Verlichting’

Verlichting doorziet dat een logisch gevolg van non-dualiteit is dat alles “precies goed” is. Omdat er maar Een Ding is bestaat de tegenstelling tussen goed en fout niet, want dat zijn immers al twee ‘dingen’. Non-dualiteit (en non-dualisme) wil dus zeggen dat er geen goed en fout bestaat! Het enige wat bestaat is een ervaring in een illusie. En die ervaring is net zo goed of fout, of net zo mooi of niet-mooi als je zelf bestempeld.

Non-dualiteit en non-dualisme, conflicten in jezelf

De bestempeling van goed en fout is alleen gebaseerd op wat je hebt aangeleerd. En wat is aangeleerd verschilt per persoon. Wanneer hij of zij zich gaat bezighouden met non-dualiteit en non-dualisme komt hij conflicten tegen in zichzelf. Omdat bepaalde aangeleerde bestempelingen zo normaal zijn dat het onbestaanbaar lijkt dat wat als ‘fout’ word bestempeld toch ‘goed’ kan zijn. En het idee dat iets ‘fout’ kan zijn leidt tot lijden.

Non-dualiteit en non-dualisme roepen op tot vrijuit leven

Met het diepe besef van de begrippen non-dualiteit en non-dualisme wordt het steeds makkelijker om te ‘volgen wat uit jou komt’. Je beseft dan dat er niets buiten jou is wat tegen kan werken, omdat ‘jij’ dat Ene bent, niet-twee oftewel.. Non-duaal. Omdat je dan doorziet dat de prachtige duale illusie alleen maar bedoeld is om vrijuit te leven en dus te ervaren precies dat wat uit jou komt!

In de Cursus Spiritualiteit en Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we deze begrippen nader uitdiepen en leer je te onderzoeken hoe je ze in je dagelijks leven kan toepassen. De cursus wordt gehouden op diverse lokaties door het land. Ga direct naar de Agenda of klik op de button voor meer informatie:

Nondualiteit |Spirituele overgave.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Blijf op de hoogte en ontvang een mooi boek!

Schrijf je in en ontvang gratis het eBoek: 'Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?'

6 Heldere Inzichten om snel zelf mee aan de slag te gaan.

Het eboek bevat een inleiding, leeswijzer en zes korte hoofdstukken met handvaten voor bewustwording.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een prachtige illustratie van de kunstenares Kitty van Dijk.

Welkom op de Spirituele Overgave maillijst!