Daodejing Beschouwingen – ‘When a superior man hears of the Dao’

Ik had de Daodejing, ook wel Tao Te Ching genoemd, al een jaar of twee liggen in mijn boekenschap. Gedownload in de Engelse vertaling van Stephen Mitchell, netjes uitgeprint en ingebonden met een leren veter pakte ik hem regelmatig om in te bladeren. Het bestaat uit 81 verzen, waarvan vele op het eerste gezicht nogal vreemd en vaag. Naarmate mijn zelfonderzoek vorderde kon ik telkens meer verzen duiden. Maar verder dan zo’n 30% kwam ik niet. De rest bleef vaag. Wat gebeurde er bij ‘mijn’ eenzijnservaring? Heel wonderlijk: de seconde dat het Leven in volle omvang tot me doordrong werd ook de Dao in een keer geheel duidelijk.

Het Daodejing Vers

 

1 .When a superior man hears of the Tao;
he immediately begins to embody it.
2. When an average man hears of the Tao;
he half believes it, he half doubts it.
3. When a foolish man hears of the Tao;
he laughs out loud.
4. If he didn’t laugh;
it wouldn’t be the Tao.

Beschouwing

1. Tijdens mijn pad van zelfonderzoek onderzocht ik de spirituele wijsheden die ik tegenkwam. Net zolang tot ik een directe ervaring ervan had. Het gevoel van waarheid was meestal wel direct aanwezig. Daarna volgde maanden van puzzelen, terwijl ik persoonlijke blokkades slechtte die het zicht op de volledige consequentie van zo’n wijsheid belemmerden. Kortom: op mijn pad was ik een superior man! Yes! Maar met superior word niet superieur bedoelt hoor.

2. De gemiddelde mens zal bij een aantal spirituele zaken twijfelen of het wel klopt. Average slaat niet op de kundigheid van die mensen, maar op het gemiddelde aantal mensen. Dat zijn de meeste. Superior uit de eerste zin slaat dan ook op weinigen en niet of je superieur bent.

3. En dan zijn daar nog de mensen die volledig opgaan in de waarheid van anderen. Beetje oneerbiedig foolish (‘als een gek’) genoemd. Ik zou het eerder onwetend willen noemen.

4. En ook die mensen moeten er zijn, in dualiteit. Anders bestond er niet zoiets als ‘verlichting’.

Om van de meeste mensen te komen naar iemand die bij weinigen hoort is de stap op het pad van zelfonderzoek nodig. Zoals ik wel vaker aangeef is dat de moeilijkste stap, of zoals ook wel gezegd wordt: een stap waar je niet meer van terug kunt komen. Oftewel de eerste stap is de laatste stap. Dit wordt ook wel ontwaken genoemd.

Tot slot zullen niet veel lezers van dit artikel daartoe behoren, maar mocht je je niet meer ‘foolish’ willen voelen verdiep je dan eens (verder) in spiritualiteit.

daodejing_superiorman_spiritueleovergave.nl

Syllabus Cursus 'Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk' (PDF) – Johan de Jong | Onbestempeld | Spirituele Overgave.nl

Download Gratis het Cursusboek Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk

(Eerst verder lezen? Klik dit gerust weg: er is nog een downloadformulier op de site.)

Het 50 pagina's tellende, geillustreerde cursusboek bevat naast de cursusopzet, de volgende artikelen:

 

Basisbegrippen: “Nu”, “Ego” en “Illusie”

Op je pad: De vraag ‘Wie/Wat ben ik?’ met een verrassende kijk

Inleiding Seks, Liefde en Relaties

Niets buiten jou

‘Gevoel van waarheid’

Adviezen voor als je net klaar bent

Toelichting: ‘Dialoog (met jezelf)’

En het Boekje: Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?

 

Dit verplicht je uiteraard niet tot deelname.

 

Bedankt!